Všechny produkty máme skladem!

Vyhněte se tímto 7 častým chybám při přípravě konopných jídel

Dlouhá léta jsem připravoval marihuanové potraviny stále stejným způsobem, nevšímal si drobné chyby, které jsem během toho dělal. Sice jsem získal výsledný produkt, který splnil účel (někdy až příliš dobře), ale ani jsem netušil, že by to mohlo být ještě lepší. Že by moje výrobky mohly být chutnější, mít lepší konzistenci a to vše levněji a rychleji. A přitom stačilo jen změnit pár drobností. Když jsem na pár hodin odložil kuchyňské náčiní a poslouchal profesionála, rychle jsem se naučil dělat to správně.

Jednoho dne jsem totiž navštívil kuchařské lekce, kde známý kuchař ukazoval jak vařit jídla z konopí. Během lekce nám ukázal správný postup výroby konopného oleje a podíval se s námi i na nejčastější chyby, které při tom lidé dělají. Jakmile jsem pochopil jednoduché principy dekarboxylace a infuze, všiml jsem si vlastní chyby v mém dosavadním procesu výroby.

Sice neexistuje jediný správný způsob vaření s marihuanou, ale i tak vám doporučuji zvážit tipy v tomto článku. Experimentováním sami uvidíte, jestli se vám po nich podaří příště vyrobit lepší produkt.

Chyba 1: Použití příliš mnoho rostlin určené na konopné potraviny

Řešení: Méně je více

Slyšel jsem už mnoho tragických příběhů o tom, jak lidé zničili 20 gramů trávy tím, že ji hodili do hrnce myslíc si, že tolik jí je třeba na hrnek másla. Nedělejte to a raději si zapamatujte tento jednoduchý poměr:

1:1 - jeden hrnek oleje na jeden hrnek drceného konopí (okolo 7-10 gramů)

Tuky v oleji i tak na sebe nedokážou navázat více kanabinoidů. Proto pokud použijete více trávy, olej nebude silnější, jen jí více vyhodíte.

Použití menšího množství je jeden způsob jak ušetřit. Pokud byste však chtěli ušetřit ještě více, můžete na výrobu infuze použít konopné stonky, odřezky nebo květy konopí, které již byly vaporizované (tzv. ABV, nebo "already been vaped" konopí).

Chyba 2: Hození pomletého (nadrceného) konopí rovnou do pomalého hrnce

Řešení: Nejdříve konopí dekarboxylujte v troubě

Předtím, než začnete z konopí vařit, musíte jej dekarboxylovat. Toto je opravdu důležité. Nevhazujte do těsta nebo jiného jídla syrové neaktivované rostliny konopí. Nejenže jídlo bude chutnat hnusně, ale kromě toho se kanabinoidy ani nenavážou na tuky v jídle. Ve výsledku nepocítíte žádný účinek a ještě přijdete o vzácné paličky a rostlinný materiál.

Mnozí lidé vědí, že konopí se nejprve dekarboxyluje v troubě, ale stojí za to připomenout to všem, kteří to nevědí, nebo v tom nevidí smysl. Tento krok můžete zkusit vynechat a syrové (raw) konopí rovnou hodit do pomalého hrnce na dekarboxylaci rovnou v oleji. Může se vám však stát, že nakonec zjistíte, že toto delší namáčení v oleji jednoduše zhorší chuť vašeho konopného oleje. V pomalém hrnci je také obtížnější kontrolovat teplotu. Riskujete tak spálení esenciálních kanabinoidů. Naopak, v troubě můžete nastavit nízkou teplotu a udržovat ji stabilní.

Chyba 3: Nesprávná teplota dekarboxylace

Řešení: Naučte se, jak dlouho a při jaké teplotě je třeba vaše konopí a marihuanové máslo ohřívat

Konopí před konzumací nestačí jen dekarboxylovat, je třeba to udělat pořádně. To znamená, že je troubu třeba nastavit na správnou teplotu, ohřívat konopí správný čas a čas od času jej zamíchat, aby se aktivovala co největší plocha. Jednoduše řečeno, musíte udělat toto:

Rozehřát troubu na 120°C - THC se odpařuje od 157°C

Péct 30 až 40 minut

Každých 10 minut promíchat

Pokud máte málo času, tak můžete troubu nastavit na 150°C, péct 10 až 18 minut a směs promíchat každých 5 minut. Při práci s jemnými kanabinoidy je však vždy nejlepší metoda "low-and-slow". 

Při louhování mletého konopí v oleji udržujte teplotu v rozmezí mezi 70-90°C (nízká nebo střední teplota v pomalém hrnci). Teplotu kontrolujte teploměrem a konopí nechte vařit v odkrytém hrnci přibližně tři hodiny.

Chyba 4: Pomletí konopí na prášek

Řešení: Použijte ruční mlýnek a konopí rozemelte nahrubo

Přemýšleli jste, proč vaše jídla z konopí chutnají jako seno? Možná je to proto, že jste měli šišky pomleté ​​příliš najemno. Pokud potřebujete sušené paličky marihuany nadrtit na ideální velikost, zvolte některou z našich kvalitních drtiček na marihuanu a nedrťte sušiny v mixéru. Přílišné rozemletí konopí, až na prášek, způsobí toto:

Do oleje se dostane chlorofyl, kvůli kterému bude olej chutnat jako seno

Olej nebo máslo budou zelené (sice to vypadá hezky, ale chutná to hrozně)

Nežádoucí rostlinný materiál se špatnou chutí nebude možné dobře přecedit

Po dekarboxylaci v troubě konopí nahrubo semelte ručním mlýnkem. Kanabinoidy se snadno vážou na oleje a tuky a hrubé mletí umožní jejich dobrou absorpci, aniž by se do výsledného produktu dostalo příliš mnoho nežádoucího rostlinného materiálu.

Chyba 5: Špatně přecezený olej

Řešení: Ceďte olej přes plátno a nechte působit gravitaci

Po vylouhování konopí je třeba olej s rostlinným materiálem přecedit. Doporučuje se plátno, protože to umožňuje snadné přetečení oleje, ale zároveň dobře odfiltruje rozemletý rostlinný materiál. A to pouze v případě, pokud necháte gravitaci, aby cedila za vás. Neždímejte plátno, abyste z něj dostali poslední kapky oleje. Docílíte tím pouze to, že do procezeného oleje vytlačíte i částečky mletého konopí.

Chyba 6: Použití příliš malého nebo, nedejbože, příliš velkého množství oleje v jídle

Řešení: Před přidáním do jídla otestujte sílu oleje

Vychutnat si jídlo s marihuanový olejem nemusí být jako ruská ruleta. Před tím, než s tím začnete, můžete si změřit sílu vašeho oleje a zjistit tak potřebné množství. Řekneme vám, jak na to.

Do jídla nebo nápoje přidejte 1/4 nebo ½ čajové lžičky oleje. Počkejte hodinu a pak uvidíte, jak se po tomto množství cítíte. Pomůže vám to určit, jak velká má být vaše jednorázová dávka.

Když určíte, kolik oleje potřebujete, stačí toto množství vynásobit počtem porcí, které připravujete (pokud pečete koláč, pizzu nebo mícháte džbán nápoje). Nebo jen naberte správnou dávku na jednotlivé porce (například talíř těstovin, šálek kávy, kus toastu, atd.).

Chyba 7: Nerovnoměrné rozložení síly v dávce jídla

Řešení: Dobře míchejte. Opravdu dobře míchejte.

Všichni jsme to už zažili: připravili jste si perfektní dávku marihuanového másla na koláčky, ale po snědení prvního kousku se nic nestalo. Tak jste snědli další a další, a stále nic. Váš kámoš zatím snědl jen polovinu a už létá někde v oblacích. Co se stalo?

Asi jste těsto nedostatečně promíchali. Když připravujete potraviny s konopím, míchejte jakoby na tom závisel váš život. Tak zajistíte, že se olej rovnoměrně rozloží v celé dávce a že každý kousek vašeho výsledného produktu bude mít tu správnou sílu. Všechny látky jako populární THC, CBD nebo CBG se rovnoměrně rozloží do celé potraviny, a nehrozí tak že jedno kousnutí bude dvakrát tak silnější než z jiného koláčku.