Všechny produkty máme skladem!

Co je dekarboxylace a proč ho vaše konopí potřebuje

Znáte to, chcete si uvařit nějaké jídlo z marihuany, ale i po dlouhých hodinách práce váš pokrm nepřináší žádné psychoaktivní účinky. Pravděpodobně jste během vaření z konopí udělali nějakou chybu. Řešení této záhady často spočívá v procesu nazvaném dekarboxylace. Ten je nezbytný k tomu, abychom mohli využívat psychoaktivní účinky kanabinoidů, které užíváme. Tento proces nejčastěji využijete během vaří konopného másla (canna-butter), které slouží jako základ pro mnoho pokrmů z marihuany.

Vysvětlení dekarboxylace

Dekarboxylace konopí je proces, kterým se sloučeniny v konopí, například THC nebo CBD aktivují. Všechny kanabinoidy, které se nacházejí v trichomech syrových květů konopí, mají ke svému řetězci připojenou další karboxylovou skupinu (CO-OH). Například kyselina tetrahydrokanabinolová (THCA) se převážně syntetizuje v hlavičkách trichomů čerstvě sklizených květů konopí. Ve většině zemí, kde se konopí legálně prodávají, mají na obalu etiketu s podrobnými informacemi o obsahu kanabinoidů. V mnoha případech obsahují konopné produkty nejvíce právě THCA. Hlavně u produktů, které nebyly dekarboxylovány (např. květy a koncentráty konopí). 

Konzumace THCA nabízí mnohé benefity, včetně protizánětlivého účinku nebo neuroprotektivního působení. THCA není intoxikující, nedá se tedy z něj "zkouřit". Na to se musí přeměnit na THC a to právě procesem dekarboxylace.

Co způsobuje dekarboxylaci?

Dva hlavní faktory dekarboxylace jsou teplo a čas. Sušení a následné zrání konopí v průběhu času způsobí, že dojde k částečné dekarboxylaci. Proto se někdy v květech konopí testuje i přítomnost malého množství THC spolu s THCA. V důsledku extrémně vysokých teplot při kouření a vapování dochází k okamžité dekarboxylaci kanabinoidů, díky čemuž jsou při vdechování kouře okamžitě k dispozici na vstřebávání.

Dekarboxylované kanabinoidy ve formě kouře a páry se mohou snadno vstřebat v plicích. Potraviny si vyžadují přítomnost kanabinoidů upravených do takové podoby, aby je bylo možné během přijímání v konzumované potravě vstřebat. Zahřívání kanabinoidů při nízké teplotě nám umožňuje dekarboxylovat kanabinoidy a zároveň zachovat celistvost použitého materiálu, abychom ho mohli zamíchat do jídla, které konzumujeme.

Při jaké teplotě dochází k dekarboxylaci?

THCA v konopí začíná dekarboxylovat při teplotě okolo 105°C, po přibližně 30-45 minutách působení tepla. Úplná dekarboxylace může trvat déle. Ve snaze zachovat terpeny mnozí lidé dekarboxylují konopí při mírně nižších teplotách po mnohem delší dobu. Několik mono- a seskviterpenů jsou těkavé, při vyšších teplotách se vypařují a zanechávají potenciálně nežádoucí chutě a vůně. Stává se to zvláště při teplotách přesahujících 150°C, proto se na správnou dekarboxylaci doporučují teploty v rozmezí 105-120°C. 

Teplo a čas způsobují i ​​degradaci kanabinoidů. Například CBN (kanabinol) vzniká degradací a oxidací THC. Tento proces může probíhat při dekarboxylaci. Účinky CBN jsou mnohem sedativnější než u THC. Psychoaktivní zážitek je proto slabší.

Jak dekarboxylovat konopí doma

Na  domácí dekarboxylaci toho mnoho nepotřebujete. Stačí vám jen konopí, trouba nastavena na teplotu v rozmezí 105-120°C, pečící papír a plech. Konopí jemně rozemelte a rovnoměrně rozložte na pečící papír uložený na plechu. Vložte do předehřáté trouby a pečte 30-45 minut, případně déle.

Dekarboxylovat konopí se dá i v tzv. pomalém hrnci přidáním rozpouštědel jako jsou oleje na vaření nebo lecitin. Takto se dají připravit výluhy, které lze použít v různých kuchařských receptech, ale také krémech nebo konopných kapslích. Jelikož takto připravená konopí obsahují dekarboxylované kanabinoidy, budou účinná bez ohledu na to, jaký způsob konzumace nebo použití si zvolíte.

 

A teď, když už víte, jak dekarboxylace funguje, budete se moci zasmát vždy, když v televizi uvidíte někoho padat na zem poté, co rychle z kapsy snědl syrovou trávu. Nejlepší je požitek nad plechem vlastních, čerstvě upečených koláčků obsahujících kvalitně dekarboxylované konopí. Dobrou chuť!