Co je dekarboxylace a proč ho vaše konopí potřebuje

Toto je scénář filmu, který už určitě viděl každý z nás: Aby ho s marihuanou nepřichytili, tak sní plnou kapsu syrové marihuany. Oči se mu doširoka otevřou a začne lapat po dechu. "Ty si právě snědl všechnu marihuany z kapsy!“ Zakřičí někdo jiný.

Jenže tato scéna nezobrazuje to, co se děje při konzumaci syrového konopí ve skutečnosti. Účinky budou vysoce pravděpodobně velmi slabé. Proč je to tak? 

Řešení této záhady spočívá v procesu nazvaném dekarboxylace. Ten je nezbytný k tomu, abychom mohli využívat psychoaktivní účinky kanabinoidů, které užíváme.

Vysvětlení dekarboxylace

Dekarboxylace konopí je proces, kterým se sloučeniny v konopí, například THC nebo CBD aktivují. Všechny kanabinoidy, které se nacházejí v trichomech syrových květů konopí, mají ke svému řetězci připojenou další karboxylovou skupinu (CO-OH). Například kyselina tetrahydrokanabinolová (THCA) se převážně syntetizuje v hlavičkách trichomů čerstvě sklizených květů konopí. Ve většině zemí, kde se konopí legálně prodávají, mají na obalu etiketu s podrobnými informacemi o obsahu kanabinoidů. V mnoha případech obsahují konopné produkty nejvíce právě THCA. Hlavně u produktů, které nebyly dekarboxylovány (např. květy a koncentráty konopí). 

Konzumace THCA nabízí mnohé benefity, včetně protizánětlivého účinku nebo neuroprotektivního působení. THCA není intoxikující, nedá se tedy z něj "zkouřit". Na to se musí přeměnit na THC a to právě procesem dekarboxylace.

Co způsobuje dekarboxylaci?

Dva hlavní faktory dekarboxylace jsou teplo a čas. Sušení a následné zrání konopí v průběhu času způsobí, že dojde k částečné dekarboxylaci. Proto se někdy v květech konopí testuje i přítomnost malého množství THC spolu s THCA. V důsledku extrémně vysokých teplot při kouření a vapování dochází k okamžité dekarboxylaci kanabinoidů, díky čemuž jsou při vdechování kouře okamžitě k dispozici na vstřebávání.

Dekarboxylované kanabinoidy ve formě kouře a páry se mohou snadno vstřebat v plicích. Potraviny si vyžadují přítomnost kanabinoidů upravených do takové podoby, aby je bylo možné během přijímání v konzumované potravě vstřebat. Zahřívání kanabinoidů při nízké teplotě nám umožňuje dekarboxylovat kanabinoidy a zároveň zachovat celistvost použitého materiálu, abychom ho mohli zamíchat do jídla, které konzumujeme.

Při jaké teplotě dochází k dekarboxylaci?

THCA v konopí začíná dekarboxylovat při teplotě okolo 105°C, po přibližně 30-45 minutách působení tepla. Úplná dekarboxylace může trvat déle. Ve snaze zachovat terpeny mnozí lidé dekarboxylují konopí při mírně nižších teplotách po mnohem delší dobu. Několik mono- a seskviterpenů jsou těkavé, při vyšších teplotách se vypařují a zanechávají potenciálně nežádoucí chutě a vůně. Stává se to zvláště při teplotách přesahujících 150°C, proto se na správnou dekarboxylaci doporučují teploty v rozmezí 105-120°C. 

Teplo a čas způsobují i ​​degradaci kanabinoidů. Například CBN (kanabinol) vzniká degradací a oxidací THC. Tento proces může probíhat při dekarboxylaci. Účinky CBN jsou mnohem sedativnější než u THC. Psychoaktivní zážitek je proto slabší.

Jak dekarboxylovat konopí doma

Na  domácí dekarboxylaci toho mnoho nepotřebujete. Stačí vám jen konopí, trouba nastavena na teplotu v rozmezí 105-120°C, pečící papír a plech. Konopí jemně rozemelte a rovnoměrně rozložte na pečící papír uložený na plechu. Vložte do předehřáté trouby a pečte 30-45 minut, případně déle.

Dekarboxylovat konopí se dá i v tzv. pomalém hrnci přidáním rozpouštědel jako jsou oleje na vaření nebo lecitin. Takto se dají připravit výluhy, které lze použít v různých kuchařských receptech, ale také krémech nebo konopných kapslích. Jelikož takto připravená konopí obsahují dekarboxylované kanabinoidy, budou účinná bez ohledu na to, jaký způsob konzumace nebo použití si zvolíte.

 

A teď, když už víte, jak dekarboxylace funguje, budete se moci zasmát vždy, když v televizi uvidíte někoho padat na zem poté, co rychle z kapsy snědl syrovou trávu. Nejlepší je požitek nad plechem vlastních, čerstvě upečených koláčků obsahujících kvalitně dekarboxylované konopí. Dobrou chuť!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení