Všechny produkty máme skladem!

Jak udělat konopné máslo alias cannabutter

Co je cannabutter neboli konopné máslo?

Konopné máslo nebo též anglicky cannabutter je nejjednodušší způsob jak si připravit poživatinu s konopím tzv. edibles. Máslo je ideální volbou pro spojení s konopím z důvodu dobré chuti a množství tuku na které se váží kanabinoidy především pak THC a CBD. Stejně dobře také poslouží kokosový, olivový nebo rostlinný olej. 

Proces výroby másla spočívá především v louhování konopí, které trvá až několik hodin. I přesto je tento recept velice snadný a poradí i začátečníkům jak si připravit domácí cannabutter neboli konopné máslo

Při konzumaci pochutin s konopím je důležité si vzít pouze malé množství, po té počkat 45 - 60 min než se účinky nastartují. Více si dejte pouze v případě, že chcete docílit silnějšího účinku. Pamatujte však, že domácí konopné potraviny se obtížně dávkují a proto je nedoporučujeme konzumovat. Článek slouží pouze ke studijním účelům.

Jak se konopné máslo používá k výrobě pokrmů? 

Poté, co vylouhujeme konopí s máslem, můžeme toto máslo použít k výrobě jakéhokoliv pečiva, sladkého pečiva nebo jednoduše namazat na tousty. Lidé toto konopné máslo nejčastěji používají na výrobu sušenek tzv cookies a sladkých koláčů. Další možností jak využít máslo z marihuany je jeho přidání do nápoje ať už konopného čaje, nebo indického nápoje známého jako Bhang. Výhodou konopného čaje s přidaným máslem je zvýšení obsahu látek a jejich potence. Čaj z konopí pak bude podstatně silnější a mít odlišnou chuť. 

Do receptů můžete konopné máslo neboli cannabutter dát v celé dávce místo klasického másla nebo použít jen polovinu pro mírnější účinek. 

Před přípravou konopného másla musíme konopí nejdříve dekarboxylovat. Tento proces přemění THCA v rostlinách na THC, čímž se aktivuje psychoaktivní potenciál ve vašich pochutinách. 

K dekarboxylaci je potřeba teplo. Při tradičním způsobu užívání marihuany jako je kouření dochází k přeměně díky ohni, který způsobuje teplo. Před přípravou konopného másla je tedy potřeba nejdříve konopí zahřát na nízkou teplotu. Následně ho můžete hotové přidat do některého z pokrmů či nápojů jako třeba do našeho lahodného konopného čaje z receptu na našem webu.

Jak vyrobit konopné máslo? 

Výroba konopného másla je snadná a velmi jednoduchá, budete potřebovat jen trochu trpělivosti, času a pár surovin pro výrobu. Pří přípravě másla s konopím je potřeba pamatovat, že máslo se snadno připálí a tak je potřeba máslo stále hlídat a od přípravy neodcházet. 

Pomůcky pro přípravu cannabutter - konopného másla 

  • pečící papír
  • trouba
  • pánev či hrnec
  • bavlněný šátek
  • nádoba na konopné máslo
  • drtička na konopí

další ingredience

  • kostka másla
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek jemně pomletého dekarboxylovaného konopí

Pro výrobu konopného másla doporučujeme poměr konopí a másla 1:1. Pokud chcete mírné účinky použijte méně konopí. 

Recept na konopné máslo - cannabutter

Ze všeho nejdříve je nutné konopí dekarboxylovat. Dekarboxylaci marihuany můžete nejpohodlněji provést za pomoci trouby. Troubu nahřejte na teplotu 105°C. Jemně pomleté konopí rovnoměrně rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem. Takto připravený plech vložte do trouby na 30 - 45 min. Poté je konopí připraveno na výrobu konopného másla či jiných konopných potravin. 

Nyní si rozpustíme máslo. Na mírném ohni rozpustíme 1 hrnek másla s 1 hrnkem vody. Do rozpuštěné směsi přidejte dekarboxylované a nadrcené konopí. Konopí v másle ponechte na mírném ohni při teplotě 70 - 90 °C. Nepřekračujte doporučené teploty protože by mohlo dojít ke zničení cenných látek. Nechte tuto směs louhovat a vařit po dobu 2 - 3 hodin. Nikdy by směs másla a konopí neměla dojít do úplného tvaru. 

Takto povařenou konopnou směs přecedíme přes bavlněný šátek. Šátek můžeme umístit např do cedníku a směs přelít a přecedit. Rostlinný materiál po přecezení můžete zlikvidovat, takovéto konopí již neobsahuje téměř žádné účinné látky, ani vonné terpeny z konopí. Vystydlou směs másla a konopí dejte do lednice ideálně přes noc nebo alespoň na několik hodin Pokud se vám na dně dózy vytvoří voda tak nožem odstraňte tuhé máslo a vodu vylijte. 

Dávkování konopného másla je obtížné protože je velmi těžké v domácích podmínkách určit sílu použitého konopí. Svou roli hraje také teplota zahřívání a doba louhování. Pokud chcete vyhodnotit jak je vaše máslo silné pak potraviny s konopím dávkujte pomalu. Doporučujeme čtvrtinu malé lžičky másla a po hodině zjistíte jak na vás máslo působí. Poté dávku zvyšte nebo snižte dle požadovaných účinků. 

Jak vyrobit slabé konopné máslo bez psychoaktivních účinků?

Pokud se zajímáte o výrobu konopného másla, ale rádi by jste využili jen jejich léčivé vlastnosti bez tzv. "zhulenosti" kterou způsobují hlavně látky jako THC, či THCa. Pokud ale chcete uvařit konopné máslo bez těchto účinků, je dobré buďto se vyhnout celému procesu dekarboxylace konopí, nebo můžete v másle louhovat a vyvařit květy CBD konopí, které obsahují vysoký obsah terpenů a kanabinoidů, ale spíše těch co nemění lidské vnímání.

Poměr konopí a másla. Jak vytvořit silné konopné máslo? 

Při výrobě canna-butter se doporučujeme poměr konopí ku máslu 1:1 viz náš recept na přípravu konopného másla. 

Pokud je vaše máslo s konopí příliš silné a chcete mírnější účinek můžete do obvyklých receptů vždy použít kromě konopné másla i běžné máslo. Jestliže recept vyžaduje 1/2 hrnku másla můžete použít pouze 1/4 konopného másla a 1/4 běžného másla nebo jiný poměr, který vám bude vyhovovat. 

Pokud vám vaše máslo dle receptu přišlo příliš silné pak můžete příště použít pouze 1/2 hrnku nadrceného konopí. 

Naopak pokud máte vaše konopné máslo příliš slabé můžete použít při přípravě hned 2 hrnky jemně pomletých květů marihuany

Jakmile máte konopné máslo uvařené tak jediná možnost jak zvýšit jeho účinnost je zvýšit množství zkonzumovaného másla neboli sníst více výrobků s přídavkem konopného másla.

Tento recept neslouží jako návod pro přípravu potravin s konopí. Článek je určen pouze k informativním a studijním účelům.